Oprichter Cor Huizing
Het Wespennest werd opgericht in 1968 door Cor Huizing. Het was een van de twee basisscholen in de nieuwe wijk Plan Van Gool in Amsterdam-Noord. In zijn ideeën over onderwijs liet Huizing zich inspireren door Ben Keyl, directeur van de Oranje Nassauschool (ook in Noord). De Oranje Nassauschool was in 1959 de tweede jenaplanschool van Nederland. Voor Huizing was het meteen duidelijk dat Het Wespennest ook een jenaplanschool moest worden.

Eerste leerling
De eerste leerling van de school was Helene Rensen, die met haar ouders in het Plan Van Gool woonde. Zij kreeg korte tijd thuis les van Cor Huizing. Daarna verhuisden de eerste leerlingen voor enkele maanden naar een tijdelijk onderkomen in de Capelleschool en daarna de Mgr. Bekkersschool. Pas in 1969 konden de leerlingen terecht in het nieuwe schoolgebouw. De eerste drie jaar was het aantal leerlingen beperkt. Huizing verzorgde het onderwijs voor de bovenste klassen, juffrouw Ine deed de onderbouw. In 1971 werd de Augustinusschool aan het Meerpad opgeheven en maakten de meeste leerlingen (ongeveer 80) de overstap naar Het Wespennest. In 1973 verwelkomde de school de 250ste leerling.

Jenaplan
De pijlers van het jenaplanonderwijs zijn de vier basisactiviteiten: gesprek, werk, spel en viering. Op Het Wespennest komen deze activiteiten al vijftig jaar terug in het ritme van de week. De viering zie je bijvoorbeeld tot op de dag van vandaag terug in de weekopening en weeksluiting. Het gesprek komt terug in de kring die in elke klas regelmatig wordt gehouden.

De naam
In 1968 waren in Nederland pas dertien jenaplanscholen. Twee daarvan hadden min of meer dezelfde naam: De Bijenkorf (Assendelft) en De Biënkorf (ook Amsterdam-Noord). In het jenaplanonderwijs is de school een leef-werkgemeenschap waar kinderen leren samenwerken en samenleven. Kinderen, leerkrachten en ouders vormen samen die gemeenschap. De school noemen naar een bijenkolonie past bij die grondgedachte van Jenaplan. Waarschijnlijk omdat de naam Biënkorf in Amsterdam-Noord al vergeven was, koos Huizing ervoor om zijn school te noemen naar een wespenkolonie: Het Wespennest.

Ouderbetrokkenheid
Bij de school als leef-werkgemeenschap paste op Het Wespennest van het begin af een grote betrokkenheid van ouders. Vaders en moeders gingen mee op kamp of namen deel in van de werkgroepen. Een aantal van deze werkgroepen bestaat nog steeds, waaronder de feestgroep en de kampgroep. De school heeft al sinds jaar en dag een indrukwekkende bibliotheek, dagelijks verzorgd door ouders. Al decennia lang geeft Dini Rietbergen leiding aan de ‘bieb’.

Verbouwing
In 1987 werd Het Wespennest opgeschrikt door een grote brand, waarbij helaas ook een groot deel van het archief verloren ging. Bij de gedeeltelijke herbouw van de school werd een nieuw vleugel toegevoegd, voor twee onderbouwgroepen. De kleuters van de Woelwaters kwamen als groep 1 en 2 bij het Wespennest. De patio verdween en werd een grote hal voor de weekopeningen en weeksluitingen. Inmiddels is het vijftig jaar oude schoolgebouw toe aan vervanging. In 2019 begon de nieuwbouw. Na lang wachten door vleermuizen en het coronavirus, waardoor de nieuwbouw uitgesteld moest worden, zitten wij sinds mei 2022 in een fris nieuw gebouw! 

Schoolkamp in Geijsteren
Veel oud-leerlingen bewaren goede herinneringen aan de schoolkampen van Het Wespennest. Eerst naar de Biesbosch en Ootmarsum, sinds 1976 naar Geijsteren in Noord-Limburg. Menig wesp heeft zijn hart verpand aan de boerderij, de beek, de Rosmolen en de kapel. Of gehuiverd bij verhalen over heksen, tovenaars en bokkenrijders.

Met ingang van schooljaar 2023-2024 zullen onze kampgangers op een nieuwe locatie vertoeven. 

Eigen musicals
Het Wespennest heeft een lange traditie van eigen musicals schrijven en bedenken. In eerste instantie ging dat onder de bezielende leiding van Theo Bontes. Na zijn plotselinge dood in 1984 namen Fred Seeboldt en Magda Monteiro het estafettestokje over, met Adri Slomp als voornaamste liedjesschrijver. De laatste jaren schrijven de schoolverlaters de afscheidsmusicals zo veel mogelijk zelf, met hulp van ouders en medewerkers. Hierin heeft het nummer 'Dag allemaal' al jaren lang een bijzondere plek als afsluiter aan het eind van de musical. In dit artikel beschrijft Tobias Nierop (oud leerling) jaren na zijn schoolverlaten hoe de musical op Het Wespennest voor hem was.  

Wespenfamilies
Hoe populair de school is, blijkt zeker ook uit het feit dat veel volwassen oud-leerlingen opnieuw kiezen voor Het Wespennest als ze zelf kinderen krijgen. In 1990 gebeurde dat voor het eerst. Inmiddels zijn er tientallen tweede-generatiewespen.